FOOD&BEVERAGE MANAGEMENT


اولین مرجع مدیریت غذا و نوشیدنی

 

نویسنده : انوشیروان اسلامی ; ساعت ۱۱:۳٩ ‎ب.ظ روز ٤ شهریور ۱۳۸٩

 

 اصولا فعالیت،اشتغال و درآمد زائی در صنعت هتلداری به دو دسته کلی تقسیم میگردد:

 الف) بخش اقامتی    ROOM DIVISION                    

 ب ) بخش غذا و نوشیدنی    FOOD AND BEVERAGE           

 که در اینجا با توجه به موضوع ما فقط به مبحث غذا و نوشیدنی

میپردازیم.

 

 مسلما هرجا که صحبت از پذیرائی بوسیله غذاونوشیدنی در

میان باشد،با واژه کترینگCatering نیز سروکار خواهیم        

داشت.

 کترینگ چیست؟

 واژه کترینگ در زبان انگلیسی بطور کلی بیانگر صنعت آماده

سازی و طبخ غذاونوشیدنی در محلی و سرو آنها در مکان

دیگری جهت پذیرائی میباشد.حال اگر کمی دقیقتر و زیرکانه تر

به تعریف بالا توجه کنیم،متوجه گستره وسیع فعالیت این صنعت

در دنیا خواهیم شد.

 جهت درک بهتر مطلب در ذیل به چند نمونه از کترینگهایی که

در سطح جامعه مشغول فعالیت هستند اشاره          میکنیم و

به بحث و بررسی در مورد کترینگ هتلی ادامه خواهیم داد.

  • 1- کترینگ هواپیمایی
  • 2- کترینگ قطار
  • 3- کترینگ بیمارستانی
  • 4- کترینگ هتلی

صنعت هتلداری وکترینگ      Hospitality & Catering industry

در ابتدا این سوال در ذهن خواننده پیش میآید چرا میگوییم

صنعت هتلداری و کترینگ؟مگر در هتل یا مراکز طبخ و سرو غذا

چه عملیاتی انجام میپذیرد که از این دو رشته پذیرایی بعنوان

صنعت نام برده میشود؟

               در جواب باید گفت :پس از دوره انقلاب صنعتی که

در دنیا رخ داد و دنیا را در جهت تولیدوایجاد مشاغل مختلف

دگرگون ساخت و با توجه به طراحی و ساخت تجهیزات و

دستگاههای جدید مختلف که سرعت تولید را در جهان چندین

برابر کرده و نگاه دقیق به نوع فعالیت بخش هتلداری و کترینگ

در دنیا که در اصل وظیفه اش ایجاد آسایش و راحتی برای

میهمانان خود بوده که سرعت تولید را در جهان چندین برابر

کرده و نگاه دقیق به نوع فعالیت بخش هتلداری و کترینگ در دنیا

که در اصل وظیفه اش ایجاد آسایش و راحتی برای میهمانان

خود بوده،استفاده از تکنولوژی و تجهیزات جدید جهت بالا بردن

ضریب بهره وری و ایجاد و ارائه خدمات بهینه آسایشی و کنترل

هزینه ها در هر زمینه و تنگاتنگ شدن ارائه خدمات خوب با

تجهیزات صنعتی،از این دو رشته به نام صنعت نام برده میشود.

 به زبان ساده تر میتوان چنین بیان نمود:به دلیل استفاده از

تکنولوژیهای  صنعتی روز جهت ارائه خدمات رفاهی بهتر به

میهمانان  کلمه صنعت در کنار نام این دو رشته خدمات رفاهی

قرار گرفت و به همین دلیل از آنها به عنوان صنعت هتلداری

وصنعت کترینگ نام برده میشود.

ارتباط صنعت هتلداری با صنعت کترینگ

پیشینه فعالیتهای هتلداری که یکی از قدیمیترین خدمات

ساخته و ارائه شده دست بشر با سابقه ای برابر فعالیتهای

تجاری و جنگی او به شمار میرود.بطوری که تاریخچه

مسافرخانه ها را قریب شش قرن قبل از میلاد مسیح نیز نسبت

میدهند.

اولین مسافران آن دوران بیشتر تجار،جنگجویان و چاپارها

بودند.اولین گامها جهت ساخت و ایجاد مسافرخانه ها در بین

راههای آن زمان توسط خانواده هائی برداشته شد که در مسیر

حرکت مسافران قرار داشتند،بدان معنی که با اختصاص یک

اطاق جهت استراحت مسافر،تهیه خوراک جهت رفع گرسنگی

و تجدید قوای مسافر وحتی اصطبل و ارائه خدمات مربوطه،در

قبال دریافت مبلغی از مسافر خود پذیرایی میکردند و نخستین

میهمانپذیرها بدین شیوه تحت نام ((تخت خواب و صبحانه))در

حدود سده پانزدهم میلادی در اروپا بوجود آمدند و با پیشرفت

ارتباطات جاده ای و مسافرتهای دریائی تعداد اینگونه مسافرخانه

ها که از مسافران پذیرائی میکردند افزایش یافت و در نخستین

سالهای سده هجدهم میلادی تشکیلاتی برای پذیرائی از

مسافران و میهمانان بوجود آمد که نمونه های اولیه میمانخانه

های امروزی به نام INN میباشد.

با توجه به توضیح مختصر بالا و کمی دقت،حال میتوان به رابطه

بین صنعت هتلداری و کترینگ پی برد یعنی هر جا که صحبت از

مسافرخانه ائی در میان بوده،در کنار خدمات اطاق،خدمات

پذیرائی و غذائی نیز وجود داشته و از همان اوایل در کنار حرکت

چرخهای صنعت هتلداری،صنعت کترینگ نیز به میزان قابل

توجهی در جهت بهتر چرخیدن،چرخهای این صنعت تاثیر

بسزائی داشته و باعث بالا بردن میزان ارائه خدمات به میهمانان

و ایجاد رقابت سالم در مسیر ارائه خدمات در بین سرمایه

گذاران گردیده تا جائی که امروزه این بخش از خدمات به صورت

یک بخش کاملا تخصصی درآمده و در هتلها با شاخه ای از

مدیریت در این بخش یعنی

 ((مدیریت غذا و نوشابه  Food & Beverage Management ))

روبرو هستیم.